Sinteza modificărilor legislative la începutul anului 2020

Deocamdată (Doamne-ajută!) noul an fiscal începe cu puține modificări legislative, iar mare parte din ele sunt reparatorii sau remedii rapide.  

  1. Salariul minim brut pe economie este modificat de la 2.080 lei la 2.230 lei, începand cu 1 ianuarie 2020. Prin exceptie, salariul minim brut pentru posturi cu studii superioare rămâne 2.350 lei și în domeniul construcțiilor rămâne 3.000 lei.
  2. Plafonul minim pentru venituri extra-salariale pentru obligativitatea depunerii Declarației Unice și plata contributiei de sănătate este de 2.230 lei x 12 = 26.760 lei.
  3. Baza minimă pentru contribuția pentru sănătate se modifică în funcție de salariul minim, iar suma de plată este 2.676 lei.
  4. Noua baza de calcul pentru PFA-uri impozitate la normă de venit se modifică în funcție de salariul minim pe economie și nu poate fi mai mică de 12 salarii minime, respectiv 26.760 lei.
  5. S-a eliminat supraimpozitarea contractelor de munca part-time începand cu 1 ianuarie 2020.
  6. S-a eliminat supraacciza pentru carburanți, dar au fost actualizate la salariul minim accizele pentru carburanți și țigarete.
  7. De la 1 februarie 2020 se abrogă Split TVA.
  8. Reamintim obligativitatea înscrierii în Registrul Beneficiarilor Reali la ONRC pâna la 21 iulie 2020.
  9. Modificari esențiale la Legea Societatilor Comerciale, respectiv eliminarea acordului vecinilor la declararea sediului social; eliminarea nesuprapunerii sediilor sociale ale mai multor firme la aceeași adresă; eliminarea unicității asociatului unic într-o singură firmă.
  10. Modificări privind procentajul mediu anual pentru ambalaje adresate operatorilor economici care introduc ambalaje/deșeuri în țară.
  11. Măsuri reparatorii prevăzute inițial în OUG 114/2018 adresate băncilor, operatorilor de telefonie mobilă, gaze naturale, energie electrică.
  12. Implemetarea Directivei Europene de TVA: raportarea obligatorie a tranzactiilor transfrontaliere; pachetul de remedii rapide în materie de TVA intracomunitară și uniformizarea reglementărilor în materie de TVA. Urmează publicarea actelor normative.

Eu îți doresc cash-flow pozitiv și profituri maxime!

Trimite-mi un email la valentina.saygo@askfor.ro dacă vrei să stabilim o ședință de consultanță.

Foto credit: Valentina Saygo

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Dacă vrei să ținem legătura sau să lași un comentariu, apasă subscribe!

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Abonează-te la newsletter!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top