12 recomandari despre etica in afaceri – mici sfaturi de zi cu zi

De la lipsa eticii in afaceri pleaca toate problemele pe care le intalnim, de la neincasarea facturilor, concurenta neloiala, pierderea clientilor si pana la legislatia reactiva de care avem parte, pentru ca sunt pedepsiti cei onesti si cinstiti si nu cei care merita.

Am norocul sa fac parte de dintr-o comunitate de business networking (BNI Romania) care mi-a imbogatit cunostintele si m-a slefuit ca om. Aici am invatat lucruri pe care nu le-am intalnit nici in scoli si nici in carti, mi-au fost eliminate frici si temeri, am descoperit ABC-ul credibilitatii si cat de important este sa o castig. Multe din regulile eticii tin de bun simt, care nu se gaseste din abundenta in jurul nostru.

In cei aproape 7 ani de business networking am intalnit mii de antreprenori si oameni de afaceri, am strans numeroase maini, am colectionat cosuri intregi de carti de vizita, am avut sute de intalniri. Concluzia generala este ca daca am generaliza bunul simt, afacerile noastre s-ar desfasura intr-o lume mai buna, cu incredere si respect.

  1. Strangerea de mana – daca esti femeie, arata-mi increderea si fermitatea ta, nu imi intinde un „peste mort”, ca exact asta o sa imi inspire. Daca esti barbat, inspira-mi acest lucru prin hotarare, nu imi rupe mana. Ajusteaza strangerea mainii de fiecare data, in functie de persoana din fata ta.
  2. Cartea de vizita – imi arata cine esti. Esti o bucatica de hartie taiata cu cutterul, cu date vechi si incomplete sau esti mai mult de atat? Lasa-mi o impresie placuta, curata, aerisita si care sa imi spuna o poveste reala despre tine. Obisnuiesc sa notez diverse detalii pe cartile de vizita care ma intereseaza, insa pe unele imi este imposibil si ajung la cosul de gunoi. Fa-ma sa imi amintesc de tine cu usurinta.
  3. Stabilirea intalnirii – Ne-am rezervat amandoi timp in agenda , asa ca pregateste-te din timp cu cateva informatii. Internetul e vast iar eu o persoana deschisa, deci nu e cazul sa imi vinzi castraveti, ca ne pierdem timpul. Nu imi solicita intalniri de pe o zi pe alta, indiferent cat de mare este oportunitatea pentru businessul meu. Confirma intalnirea in ziua respectiva, iar detaliile le gasesti pe cartea de vizita. Infirma intalnirea sau reprogrameaz-o, in cazul in care a aparut ceva. La randul meu, imi confirm intalnirile inainte sa plec spre ele si de multe ori am avut surprize neplacute si m-am intors din drum. Sau am asteptat sa apara intanirea, degeaba.
  4. Fii punctual – este cel mai important aspect la o prima intalnire, iar traficul nu este o scuza cat inca nu s-a inventat teleportarea. Daca intarzierea depaseste 15 minute, vei avea parte de atata timp cat mi-a ramas, pentru ca eu am alocat maxim 50 minute. Prefer sa ajung un pic mai devreme, iar in cazul in care agenda imi este data peste cap, anunt intarzierea cu scuzele de rigoare, eventual reprogramez, ca sa nu stric si ziua persoanei care ma asteapta. Este o reactie in lant si hai sa o tratam cu respect.
  5. Uita de telefon in timpul intalnirii – stiu ca esti o persoana ocupata, la fel si eu. Dar acorda-mi acelasi respect pe care ti-l acord si eu si nu rspunde la telefon, in timp ce eu ma uit pe pereti. Pot fi si cazuri exceptionale, dar anunta inainte si cere-ti scuze. Atunci cand nu poti vorbi, nu raspunde! Revino dupa aceea cu un telefon. In timpul intalnirilor telefonul meu este pe silent si il folosesc doar pe post de ceas. Dupa ce ma eliberez, returnez apelurile pierdute, cu scuzele de rigoare. Acord atentie maxima la intalnire, la fel cum fac si cu tine, deci nu te supara daca nu raspund imediat si nici nu suna de sapte ori consecutiv, foloseste mesajul.
  6. Emailul in afaceri – regulile sunt simple: foloseste o adresa de email de afaceri cu nume@firma.etc si uita de adresa personala gen: alexicasoulrebel, adinutamaimutica, florin69, mariuscuceritorul. Imaginatia e nebanuita, dar da dovada de imaginatie in business, nu la adresa de email. De asemenea, documenteaza-te un pic despre scrierea emailurilor, in mod special despre subiect, modul de adresare si formula de incheiere. Subiectul este singurul care face diferenta intre a-l citi sau a-l sterge. Descopera „Replay to all” si respecta-l, daca este cazul Ai grija cand dai forward, cat de confidentiala este conversatia anterioara. Sunt multe de spus si multi facem greseli, dar de cand cu GDPR-ul, ma uit mai atent!
  7. Nu uita ce ai promis – ca e discount, ca e oferta, ca e o referinta, ca e un contact, ca e o intalnire. Cel mai bine e sa folosesti o agenda si sa revezi promisiunile facute. Respecta-le daca vrei sa fii respectat. Toti uitam, asa ca cere-ti scuze daca esti tras de maneca.
  8. Trimite oferta – daca ti se solicita o oferta sau estimeaza un timp de raspuns. Cere informatii suplimentare, daca nu stii cum sa o conturezi sau stabileste o intalnire. Sunt situatii in care oferta este personalizata, cum este in cazul serviciilor contabile si nu pot livra o oferta standard, ca la piata. Dar traiesc destul de des cazuri in care solicit o oferta si nu o mai primesc niciodata. Stabileste-ti un termen propriu de raspuns la solicitari si respecta-l.
  9. Discuta oferta si contractul – poate sunt neintelegeri de ambele parti. Explica unde poti negocia si vezi care sunt temerile celui din fata ta. Spune-i de ce nu modifici o clauza si ce asteptari ai de la aceasta negociere. Afacerile se fac intre oameni, nu intre firme si caram dupa noi experiente neplacute. Protejeaza-te de pe acum, ca sa nu platesti mai mult ulterior.
  10. Evita costurile ascunse in oferta sau contract – este lucrul care deterioreaza relatia comerciala iremediabil. Fii deschis si sincer din primul moment, nu ascunde costuri, in speranta ca o sa iti prinzi clientul la inghesuiala. Daca ai uitat, asuma-ti! La urmatorul client nu o sa mai uiti. Dar nu il perde pe acesta si nu il mintii!
  11. Asculta – ca de aia ai doua urechi si o gura, ca sa le folosesti proportional. De multe ori temerile si frustrarile clientului tau te pot ajuta sa iti imbunatatesti serviciile sau sa te diferentiezi in ceea ce faci. Un feedback constructiv iti poate salva relatia cu clientul sau poti castiga unul nou.
  12. Plateste la timp – neplata la timp este cea mai mare lipsa de respect pentru munca furnizorului tau. Nu ai toti banii, trimite-i cati ai si spune-i cand va fi plata urmatoare. Stiu ca si pe tine te-au incurcat clientii tai, insa nu duce acest bulgare mai departe. Cum tu renunti la clientii rau-platnici si furnizorul tau va renunta la tine sau iti va vinde mai scump. Neplata la scadenta a ajuns la rang de virtute la multi „afaceristi” din aceasta tara, iar costurile finantarii lor le suportam noi toti. Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face, asa ca plateste-ti facturile la timp!

Mi-ar placea sa imi spui cu ce te confrunti si ce nu iti place la partenerii tai de afaceri. Poate impreuna putem sa imbunatatim etica in afaceri si sa ne desfasuram activitatea intr-o lume mai buna.

Profituri maxime iti doresc!

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Abonează-te la newsletter!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top