Reglementări suplimentare pentru acordarea indemnizației de suspendare temporară a activității (șomaj tehnic)

Reglementări suplimentare pentru acordarea indemnizației de suspendare temporară a activității (șomaj tehnic) în conformitate cu OUG 30/21 martie 2020.

  1. Pe perioada stării de urgență, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă din inițiativele angajatorului, indemnizațiile de care beneficiază salariații sunt de 75% din salariul de baza brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediul brut pe economie, adică în cuantum de 5.429 lei (75% este 4.072 lei brut, respectiv 2.382 lei net).
  2. Indemnizația se suportă din bugetul asigurărilor de șomaj.
  3. Beneficiază angajatorii care se află în următoarele situații:
    • a) Întrerup activitatea total sau parțial pe perioada stării de urgență și dețin certificatul pentru situații de urgență emis de Ministerul Economiei.
    • b) Reduc activitatea și nu au capacitatea financiară de a asigura plata tuturor salariilor. Angajatorii pot beneficia de plata indemnizației pentru cel mult 75% din salariații lor. Plata se va realiza pe baza unei declarații pe propria răspundere din care să rezulte că înregistrează o diminuare a încasărilor cu 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie – februarie 2020 și că nu are capacitatea financiară de a plăti toți angajații.
  4. Indemnizația este supusă impozitării pentru impozitul pe venit, CAS și CASS și se face de angajator din indemizațiile încasate. Nu se datorează contribuția asiguratorie de muncă CAM.
  5. Cererea pentru acordarea indemnizației se depune electronic la agențiile de șomaj, însoțită de lista persoanelor beneficiare, cerere semnată și asumată de către reprezentantul legal.
  6. Plata sumei se face în baza cererii depuse, în cel mult 30 zile de la depunerea cererii.
  7. Cererea se depune în luna curentă pentru plata indemnizației din luna anterioară.
  8. Alți profesioniști (cei care exploatează o întreprindere conform art. 3 Codul Civil) care nu au calitatea de angajatori și întrerup parțial sau total activitatea pe perioada stării de urgență, beneficiază de o indemnizație egală cu salariul minim brut pe țară.

Sinteza principalelor măsuri economice adoptate prin OUG 29/21 martie 2020 le găsești aici.

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Dacă vrei să ținem legătura sau să lași un comentariu, apasă subscribe!

 

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Abonează-te la newsletter!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top