Pentru un profit de 2 lei

In ultimii 5 ani, la nivel national, am avut o crestere a salariului minim cu 116% si doar in doi ani, o crestere de 50%. Doar ca marea majoritate a firmelor, in special cele din servicii, nu si-au ajustat tarifele la aceasta crestere. Cel putin eu una, nu am facut ajustarea si nu sunt singura in aceasta situatie, pentru ca imi duc existenta pe o piata de servicii contabile in care concurenta neloiala si evaziunea fiscala sunt in elementul lor.

Unde se duce toata aceasta crestere salariala daca nu se duce in tarife? Se duce in inflatie, se duce in cheltuieli si canibalizeaza marja de profit a fiecarei firme.

Stim ca avem un deficit al fortei de munca calificata, care atinge maxime istorice, drept pentru care sunt necesare masuri de calificare a angajatilor la locul de munca, pentru care nu exista nicio facilitate in acest sens, motivare financiara prin compensatii si beneficii la pachetul salarial, motivare psihologica prin programe, proceduri si culturi organizationale, masuri de crestere a retentiei de personal si alte „inginerii manageriale”, care nu sunt prevazute nici in carti si nici in manuale.

Ca tot suntem la inceput de an, stau in fata cu bugetul anului 2018 si ma uit ca mata in calendar, pentru ca cifrele sunt absolut infioratoare. Imi este groaza sa fac prognoza pentru anul care urmeaza, pentru ca ar trebui sa pun lacatul pe usa.

Dar sa o luam cu inceputul si cu exemplul propriu. Benchmarkul marjei de profit in serviciile de contabilitate este de 10%. Dar daca ma uit la majoritatea firmelor de contabilitate, marja lor este in medie de 40% – 50%. Ce imi spune lucrul acesta, ca majoritatea sunt intr-o zona neagra sau gri a salariilor. Ca se practica servicii contabile de catre persoane necalificate si nefiscalizate. Generalizati acest exemplu la nivel national, in restul domeniilor de activitate.

Diferenta dintre venitul facturat pe ora si costul prestatiei in firma mea (cu tot cu zilele de weekend si orele suplimentare, fara a lua in calcul costul tehnologic) este de 2 lei, adica un profit de doi lei!

Asta e consecinta fireasca a unei birocratizari excesive, cu o productivitate de 56%, adica o cheltuiala administrativa de 44%. Colectarea creantelor, are si ea costul ei, pentru ca oamenii s-au obisnuit sa nu isi plateasca datoriile la timp. 

Imi povestea Loredana, prietena si colega de profesie, cum a ramas marcata in SUA intr-un magazin de ochelari. O pereche de rame Dior costa 200$ iar manopera 700$. Ne dorim salarii ca in vest, dar uitam sa punem aceleasi tarife la servicii. In Germania, tariful pentru contabilitatea unei firme mici, cu un singur salariat si 50 documente intr-o luna, este intre 1.000 si 1.500 de euro si toata lumea stie ca un tarif mediu orar al unui profesionist expert contabil este 400 euro. In Romania, CECCAR a fost amendat de Consiliul Concurentei acum niste ani buni, cu o amenda istorica la vremea aceea, de 2.000.000 euro, pentru preturile minime recomandate. Acum nu mai recomanda nimeni niciun tarif minim si, tot in Romania, o manichiura costa mai mult decat tariful de contabilitate.

Din pacate, traim intr-o economie de piata „libera”, insa suportam cresterea salariului minim din pix. Ne raportam la salariile din vest, dar uitam sa calculam costul serviciilor din vest. Daca ne dorim salarii mari, va trebui sa regasim aceste costuri in servicii. O crestere a salariului minim diferentiat pentru studii superioare de 24%, economic vorbind, vine la pachet cu cresterea tarifelor, ca vrem sau ca nu vrem.

Daca ar fi sa vorbim despre costul pe ora al unei afaceri, multi antreprenori nu ar sti sa raspunda care este cuantumul, pentru ca marea majoritate nu lucreaza cu bugete, insa cand au de negociat cu un furnizor de servicii, ii calculeaza imediat costurile acestuia.

Asa ca hai sa calculam impreuna care este costul afacerii tale, ca sa stii ce te asteapta anul acesta. Dar intai intreaba-te care este gradul de acuratete al sumelor din balanta ta. Daca ai salarii la gri sau vacante personale, nu are rost, pentru ca sumele nu sunt relevante. Intai va trebui sa intelegi cat de importante sunt cifrele pentru afacerea ta si cum te pot ajuta in luarea deciziilor.

In facultate am invatat ca utilizatorii informatiei contabile sunt urmatorii, fix in aceasta ordine: managerul (administratorul firmei), asociatii beneficiari de dividende, tertii (clientii, furnizorii, salariatii), finantatorii (banci, firmele de leasing, fonduri nerambursabile) si pe ultimul loc fiscul. Din pacate, in Romania se intampla exact invers, in sensul ca marea majoritate a antreprenorilor considera ca rolul contabilului este sa faca declaratii pentru ANAF si ca balanta este o insiruire de cifre nefolositoare, din care nu inteleg nimic.

Pasul 1 Marja de Profit
Marja de profit = Profitul net / Cifra de afaceri x100 este cel mai important indicator pe care ar trebui sa il stii la orice ora din zi si din noapte. Degeaba ai crescut cifra de afaceri cu 30%, daca marja de profit este sub media industriei tale sau costul acestei cresteri a adus dupa sine alte costuri. Pentru mine cifra de afaceri este mai putin importanta, atata vreme cat nu vine la pachet cu o marja considerabila.

Pasul 2 Costul pe ora
Costul pe ora = Total cheltuieli / nr salariati x nr zile lucrate din an (sau din luna). Ideal ar fi sa calculezi costul pe ora, luna de luna, ca sa vezi din timp unde te situezi si ce sa ajustezi, in caz de nevoie. In cazul in care ai investii, scade cheltuielile cu amortizarea sau cheltuielile cu provizioanele si lasa cheltuielile reale, in ideea de a afla care este costul real al firmei tale, daca nu ar produce nimic.

Pasul 3 Venitul pe ora
Venitul pe ora facturat = Cifra de afaceri / nr salariati x nr zile lucrate din an (sau din luna). 

Pasul 4 Profitul orar
Profitul orar = Venitul pe ora facturata – Costul pe ora. Acesta este momentul adevarului. E pozitiv sau negativ? Cum iti ziceam, mie mi-a iesit un profit orar de 2 lei, de m-a luat ameteala. Si mai grav ar fi daca suma e negativa. 

Pasul 5 Marja de profit orara ideala
Costul pe ora x marja de profit din industrie. E, asta ar trebui sa facturezi ca sa te incadrezi in buget. Daca procentul reiesit este sub ceea ce deja ai realizat, ai sincere felicitari din partea mea. Dar daca este peste, trebuie sa iti sufleci manecile si sa iti pui mintea la contributie. Acesta este obiectivul tau si trebuie sa iei masuri ca sa ajungi aici.

Pasul 6 Productivitatea muncii
Orele muncite efectiv / Orele facturate x 100 iti arata cat timp pierzi pe activitati interne sau administrative. Emiterea de facturi, scrierea de contracte, recuperarea creantelor, birocratie, traininguri interne, sedinte.

Pasul 7 Cost salarial din cifra de afaceri
Cost salarial /Cifra de afaceri x 100 La prestari de servicii, ar trebui obtinut un procent intre 35-45%. Asta in cazul in care au salariile reale pe stat si daca s-ar practica tarife in conformitate cu costurile salariale. Mie mi-a iesit un procent de 69% pentru 2018 si ma gandesc cu groaza la crestrea de 24% care a venit cu salariul minim diferentiat pentru studii superioare. Ar trebui sa pun batista pe tambal, pentru ca altfel nu fac decat sa cresc traficul din oras si sa ma mentin ocupata. Dar ce rulaj mare am!

Ce vreau sa demonstrez cu acest articol? Cat de importante sunt calculele in conducerea unei afaceri si ce spun ele. Din pacate, multe afaceri sunt facute pompieristic si dupa ureche si asta ne afecteaza pe toti. Stiu, nu avem cultura antreprenoriala si nici educatie, dar asta nu ne scuteste de vina. Sloganul unor antreprenori inca este: „las, ca merge si-asa”. De asemenea, suntem inconjurati de persoane lipsite de etica si moralitate. Orice salariat la negru sau la gri, orice plata intarziata, orice obligatie neonorata, orice serviciu prestat fara factura, ne arunca acolo unde nu ne dorim: in galeata balcanica.  Dar avem pretentia sa spunem ca „vrem o tara ca afara”, insa nu facem nimic in acest sens. Ne concuram neloial unul pe celalalt, insa avem tupeu in online si ne dam avioane. 

Dam vina pe politicieni, insa nu suntem mai breji decat ei. Ii meritam, pentru ca sunt dupa chipul si asemanarea noastra. Furtul e tot furt si minciuna e tot minciuna. Tu ce ai de gand sa faci ca sa schimbi aceasta stare de fapt? Nu crezi ca e cazul sa iesi din mocirla?

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Abonează-te la newsletter!

5 comentarii pentru “Pentru un profit de 2 lei”

  1. Mulțumim pentru aceste informații prețioase. Iar legat de încheiere..trist dar adevărat. Suntem un popor cu multe lacune. Din punctul meu de vedere, educația salvează România (dar nu ceea de acum).

  2. Da din pacate asa este .Eu am facut un calcul asemanator si am iesit mult pe minus iar cand am marit tarifele au plecat la alti colegi care aveau tarife mai mici decat initialele mele.Eu nu sunt deacord cu ce se intampla acum in tara si nu doar acum pot spune ca de cand m am apucat de aceasta meserie .Pot spune ca daca fiecare firma de conta sau birou si chiar orice persoana care presteaza servicii de contabilitate ar tine cont de articolul publicat de tine lucrurile s ar schimba mult, in bine.Succes si multumim pentru sfaturi si mai ales pentru ” luminarea mintii „.

  3. Da din pacate asa este .Eu am facut un calcul asemanator si am iesit mult pe minus iar cand am marit tarifele au plecat la alti colegi care aveau tarife mai mici decat initialele mele.Eu nu sunt deacord cu ce se intampla acum in tara si nu doar acum pot spune ca de cand m am apucat de aceasta meserie .Pot spune ca daca fiecare firma de conta sau birou si chiar orice persoana care presteaza servicii de contabilitate ar tine cont de articolul publicat de tine lucrurile s ar schimba mult, in bine.Succes si multumim pentru sfaturi si mai ales pentru ” luminarea mintii „.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top