Măsuri de sprijinire a muncii aplicabile de la 1 iunie 2020

Publicarea OUG 92/29 mai 2020 vine cu reglementări de relaxare a muncii și de sprijin a angajaților și angajatorilor începând cu 1 iunie 2020. Mărturisesc că speram ajustări considerabile față de proiectul aflat în dezbatere publică și după întâlnirea de joi avută cu ministrul muncii, dar atât s-a putut. Și vorba aceea, unde-i lege, nu-i tocmeală – deci nu aruncați cu roșii, că nu am făcut-o eu!

Ordonanța prevede două aspecte principale, respectiv:

  • bonificația de 41,5% pentru salariații ieșiți din șomaj tehnic
  • bonificația de 50% din salariul noilor angajați șomeri, persoane 16 – 29 sau +50

Bonificația pentru sprijinul salariaților ieșiți din șomaj tehnic

Începând cu 1 iunie 2020, angajatorii care ai căror angajați au beneficiat de șomaj tehnic, precum și angajatorii ai căror au avut contractele de muncă suspendate și nu au beneficiat de șomaj tehnic în perioada stării de urgență sau alertă, beneficiază, pentru o perioadă de 3 luni,  de decontarea unei părți din salariu reprezentând 41,5% din salariul de bază brut, dar nu mai mult de 41,5% din salariul mediu brut pe economie.

Aceștia au obligația să mențină raporturile de muncă până la data de 31 decembrie 2020, cu excepția lucrătorilor sezonieri. Obligația nu se aplică în cazul în care încetarea contractului de muncă intervine din inițiativa angajatului și nu a angajatorului.

Bonificația se acordă doar pentru angajații care au avut contractul de muncă suspendat de minimum 15 zile în perioada stării de urgență sau de alertă și au beneficiat de indemnizația de șomaj tehnic, conform OUG 30/2020 sau conform art.53 din Codul Muncii.

Art. 52 alin (1) lit c) Codul Muncii – în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activității, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;

Art. 53 Codul Muncii – (1) Pe durata reducerii și/sau a întreruperii temporare a activității, salariații implicați în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfășoară activitate, beneficiază de o indemnizație, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, cu excepția situațiilor prevăzute la art. 52 alin. (3).

Angajatorii care au mai multe domenii de activitate, dintre care cel puțin unul se află sub restricții, optează fie pentru bonificația de 41,5%, fie pentru indemnizația de șomaj tehnic.

Decontarea bonificației:

Angajatorii suportă integral salariul angajaților, apoi solicită decontarea sumei în luna următoare, de pe 1 până pe 25. Decontarea se va realiza în maxim 10 zile (Atenție!!!) de la declararea taxelor salariale și plata acestora, pentru perioada de raportare pentru care se face solicitarea. Adică se plătește salariul către angajat, se depune declarația 112, se plătesc taxele, apoi se numără cele 10 zile în care se așteaptă banii.

Procedura de decontare este diferită de cea a șomajului tehnic. Solicitarea se face pe baza cererii și a listei beneficiarilor. Actul normativ nu prevede dovada depunerii declarației 112 sau a achitării taxelor salariale, dar sunt convinsă că au pregătit modalitatea de verificare a condiționării.

Bonificația pentru sprijinul noilor angajări

Angajatorii care, în perioada 1 iunie 2020 – 31 decembrie 2020, încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, persoane în vârstă de peste 50 de ani, înregistrați ca șomeri în perioada stării de urgență sau a stării de alertă, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei.

Angajatorii care încadrează în muncă, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, persoane cu vârsta cuprinsă 16 și 29 de ani înregistrați ca șomeri, primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei.

Se observă o diferență între cele două categori definite mai sus, respectiv tinerii șomeri nu sunt condiționați de situația de urgență sau alertă.

Bănuiesc că procentul de 50% se aplică la salariul brut de bază, dacă ar fi să mă inspir din reglementările anterioare, însă actul normativ nu specifică clar acest lucru.

Angajatorii au obligația menținerii raporturilor de muncă pentru o perioadă de minimum 12 luni de la terminarea perioadei bonificate. Angajatorii care încetează contractele de muncă anterior termenelor, vor restitui integral sumele încasate, la care se adaugă dobânda de referință BNR, dacă încetarea acestora a avut loc în temeiul art. 55 b), art. 56 (1) d) și e) și art. 65 din Codul Muncii. Nu vreau să comentez această condiționare și nu înțeleg de ce nu au folosit exprimarea de la bonificația de 41,5%. 

Art. 55 b) ca urmare a acordului părților, la data convenită de acestea;

Art. 56 d) ca urmare a constatării nulității absolute a contractului individual de muncă, de la data la care nulitatea a fost constatată prin acordul părților sau prin hotărâre judecătorească definitivă;

Art. 56 e) ca urmare a admiterii cererii de reintegrare în funcția ocupată de salariat a unei persoane concediate nelegal sau pentru motive neîntemeiate, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de reintegrare;

Art. 65 (1) Concedierea pentru motive care nu țin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desființarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.

Bonificația de acordă pentru plata salariului proporțional cu timpul efectiv lucrat și nu se cumulează, pentru același angajat, cu alte subvenții primite prin convenții.

De asemenea, bonificația se acordă inclusiv în cazul încadrării în muncă a cetățenilor români care au avut încheiate contracte de muncă cu angajatori străini și încetate prin concediere.

Alte reglementări

De cele două bonificații nu beneficiază angajatorii care, la data solicitării, se află în faliment, dizolvare, lichidare sau care au activitățile suspendate sau restricții din alte motive decât cele generate de pandemie. Actul normativ nu restricționează angajatorii aflați în insolvență sau reorganizare judiciară.

Procedura de acordare a bonificațiilor se stabilește prin ordin ANOFM în termen de 5 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență.

Se prelungește șomajului tehnic și alte măsuri de protecție socială (ajutorul social pentru alti profesioniști) după perioada încetării stării de urgență respectiv 31 mai 2020, pentru domeniile de activitate pentru care se mențin restricții, dar vor fi reglementate ulterior.

Sunt multe întrebări fără răspuns, sunt multe așteptări zădărnicite, sunt multe condiționări și interpretări, din păcate. Sper doar ca actele normative ulterioare să clarifice ordonanța de față. Că doar speranța ne rămâne!

Să fii bine!

Foto credit: Valentina Saygo

Trimite-mi un email la valentina.saygo@askfor.ro dacă vrei să stabilim o ședință de consultanță și să detaliem speța ta. 

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Dacă vrei să ținem legătura sau să lași un comentariu, apasă subscribe!

Caută-mă și pe Youtube și apasă pe clopoțel!

 

 

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Abonează-te la newsletter!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top