Impozitarea criptomonedelor si cateva lucruri despre acelasi subiect

Am citit undeva ca piata criptomonedelor este dominata de doua emotii: frica si lacomia si cu cat ma gandesc mai mult, imi dau seama cat de adanca este afirmatia.

Legea 30/2019 a venit cu reglementari despre impozitarea veniturilor din vanzarea criptomonedelor (gasiti o sinteza aici). Nu as putea spune ca era absolut necesar, decat daca este lipsa de imaginatie. Am avut situatii in care am declarat veniturile obtinute din tranzactionarea monedelor virtuale, ca tot vorbeam despre frica, insa prevederile sunt binevenite.

Cum se impoziteaza castigurile din criptomonede?

La categoria venituri din alte surse se declara diferenta dintre pretul de vanzare si cel de achizitie, care se impoziteaza cu 10%. Castigurile sub nivelul de 200 lei/tranzactie nu se impoziteaza, cu conditia ca venitul total sa nu depaseasca 600 lei/anul fiscal. Venitul se declara prin declaratia unica, pana pe 15 martie a anului urmator.

Ce este de retinut? Nu este impozitata detinerea criptomonedelor ci doar castigul obtinut la transformarea acestora in monede reglementate (euro, dolari, lei).

Singurul risc intalnit este ca tranzactiile cu monede virtuale nu se bazeaza pe documente justificative oficiale, ci pe buna credinta a contribuabilului.

Cine foloseste criptomonedele?

Tranzactiile cu criptomonede se folosesc deopotriva de persoanele fizice cat si de persoanele juridice, mai ales ca accesul a devenit facil, inclusiv la automatele din supermaketuri.

Persoanele juridice din Romania utilizeaza monedele virtuale deoarece sunt platite de partenerii straini, se achita salarii sau achizitioneaza bunuri sau servicii. O alta situatie des intalnita este cea a achitarii rascumpararilor din fraudele IT. Din pacate, hackerii se indreapta cu preponderenta catre firmele mici si le cripteaza bazele de date, dupa care solicita rascumparari in monede virtuale. Acestora le recomand insa, incheierea unei asigurari care sa ii protejeze in caz de atacuri cibernetice, special create pentru asa ceva.

Din punct de vedere contabil, monedele virtuale se trateaza ca orice valuta, iar tranzactiile se evalueaza in lei, la cursuri sau calculatoare valutare online, de pe diverse site-uri. Cat de oficiale sunt aceste cursuri valutare, ei bine, nu-s!

Avantajele folosirii monedelor virtuale:

  • Tranzactiile se realizeaza instant
  • Comisioanele sunt foarte mici
  • Anonimitatea posesorului si tranzactiilor
  • Randamentele foarte ridicate

Dezavantajele folosirii monedelor virtuale:

  • Volatilitate foarte ridicata
  • Reticenta in folosire
  • Tranzactionare pe o piata nereglementata

Este de salutat initiativa legiuitorului de a veni cu reglementari pentru tranzactiile cu monede virtuale, insa asta nu inseamna ca sunt acceptate de catre BNR si de pietele reglementate. Niciun guvern din lume nu le considera inca legale si probabil va mai dura ceva timp (sau nu), la 10 ani de la aparitia acestora.

Despre lacomie si criptomonede nu o sa dezvolt prea mult, insa as vrea sa retii doar atat: sa investesti doar banii pe care iti permiti sa-i pierzi.

Profituri maxime iti doresc!

Foto credit: Oku

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Abonează-te la newsletter!

2 comentarii pentru “Impozitarea criptomonedelor si cateva lucruri despre acelasi subiect”

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top