Da’ halatu’? Cât e halatu’? Discuție antreprenorială despre NIR-uri

NIR-ul este una din hârtiile care îi scoate din minți pe antreprenori. Din păcate, este un document obligatoriu la achiziția de bunuri și are un rol important în recepție, în constatarea de diferențe, în stabilirea prețului de vânzare și în calculul adaosului comercial.

Ce este NIR-ul?

Denumirea lui exactă este Nota de recepție si constatare de diferențe și se intocmește de către gestionar la achiziția de bunuri și mărfuri.

Ce roluri are NIR-ul și la ce te poate ajuta?

  1. Rolul de depistare a diferențelor la livrarea de bunuri din partea furnizorului. Gestionarul verifică avizul sau factura cu care s-a făcut livrarea și constată diferențele de cantitate sau de calitate. Este folosit ca probă în reglarea cu furnizorul, cât și instanță în caz de litigiu.
  2. Rolul de intrare în gestiune, atunci când ai numit un gestionar și îi este verificat stocul. Îți amintesc că nu factura este documentul pe baza căreia se face intrarea, ci NIR-ul, iar factura merge la departamentul de contabilitate. De asemenea, este documentul solicitat de organele de control, pentru verificarea provenienței, vechimii si calității achiziției bunurilor sau mărfurilor.
  3. Rolul de intrare în patrimoniu, de stabilire a prețului de vânzare, de calcul a adaosului comercial și de ajutor în calcului descărcării de gestiune. Prețurile de vânzare nu se trec pe factură, scrise cu pixul și făcuți tot felul de porcușori mâzgăliți,  cum am văzut de prea multe ori, ci se trec pe NIR, cum spuneam.

Când este obligatoriu?

NIR-ul este obligatoriu de întocmit la achiziția:

  • bunurilor materiale care fac parte din gestiuni diferite, cuprinse într-o factura sau aviz de însoțire a mărfii;

  • bunurilor materiale primite spre prelucrare, în custodie sau în păstrare;

  • bunurilor materiale procurate de la persoane fizice;

  • bunurilor materiale care sosesc neînsoțite de documente de livrare;

  • bunurilor materiale care prezintă diferențe la recepție;

  • mărfurilor intrate în gestiunile la care evidenta se tine la preț de vânzare cu amănuntul sau en gros.

E adevărat că am trăit situații care m-au făcut să mă închin cu două mâini, când organele de control au solicitat NIR pentru intrarea în gestiune a mijloacelor fixe achiziționate prin fonduri europene. Sau în cazul unui dosar de autorizare a unui magazin în regim Tax-Free, când doamna de la ANAF ne-a cerut NIR pentru casa de marcat (sper sa citească acest articol).

Ce este de reținut?

  1. NIR-ul este documentul primar, care se întocmește de către gestionar sau administrator, la fața locului si nu de către contabil.
  2. Pe lângă faptul că este un document obligatoriu, este un document care te poate scăpa din belele.
  3. Nu e cazul să îl completezi de mână, sunt o mulțime de softuri care te pot ajuta în acest sens, așa că nu mai are rost să îți povestesc cum se întocmește, că doar suntem în era tehnologizării. Îți recomand Smartbill cu acces în cloud, la orice oră din zi și din noapte, pentru tine și contabilul tău.
  4. Este obligatorie prezența unui exemplar la punctul de lucru unde se află gestiunea. Amenda pentru neprezentarea NIR-ului la solicitarea organelor de control este de 2.000 lei.

Încearcă să gândești la nivel mare, chiar dacă acum tu centrezi, tu dai cu capul și multe hârtii sunt o corvoadă pentru tine. Când afacerea ta va crește, vei ști „DE CE-ul” din spatele hârtiilor. Nu-i așa că acum lucrurile au sens?

Am scris aici despre registrul de casă, iar seria lectiilor antreprenoriale va continua, așa că lasă-mi un mesaj cu subiectele care te interesează.

Trimite-mi un email la valentina.saygo@askfor.ro dacă vrei să stabilim o ședință de consultanță.

Foto credit: Marius Donici, arhiva Ask for Accounting

Dă share dacă ți-a fost de folos și îți mulțumesc pentru asta!

Dacă vrei să ținem legătura, apasă subscribe!

 

 

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Abonează-te la newsletter!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top