Valentina Saygo, Ask for Accounting: Ştampila ţine loc de cuvânt dat sau „Gentleman’s agreement“

Ordonanţa 17/2015 a eliminat obligativitatea ştampilei în relaţia cu instituţiile sau autorităţile publice.

Acest lucru nu înseamnă că s-a eliminat ştampila în totalitate.

Băncile prevăd obligativitatea ştampilării documentelor. Vom ştampila în continuare ordinele de plată, ridicările de numerar, cecurile şi biletele la ordin, adeverinţele de venit eliberate pentru salariaţi pentru obţinerea de credite.

Rămân în continuare ştampilele experţilor, notarilor, traducătorilor autorizaţi, parafele medicilor şi ale tuturor profesiilor liberale.

În relaţiile comerciale, în opinia mea, uzanţele se vor păstra în continuare, pentru contracte, devize, anexe, situaţii de lucru, procese verbale de predare-primire. Sunt o mulţime de cazuri de ţepe între persoane juridice, în care contractele semnate şi ştampilate devin nesemnificative sau facturi emise şi nerecunoscute ca primite ajung să nu aibă valoare până se ajunge în instanţă.

În calitate de expert contabil, recomand ştampilarea confirmărilor de sold în relaţiile furnizor-client, tocmai pentru a confirma o creanţă certă, lichidă şi exigibilă. O semnătură indescifrabilă nu reprezintă o garanţie. De asemenea, recomand ştampilarea bonurilor fiscale pentru a fi considerate deductibile, iar după ce vom trece cu bine peste primul control de la Fisc (în cazul bonurilor fiscale neştampilate), vom vedea ce turnură va lua practica din teritoriu. Să ne amintim de momentele în care pe bonul fiscal de combustibil era necesar de menţionat cu pixul denumirea firmei beneficiare şi numărul autovehiculului.

Singura uşurare este în relaţia cu instituţiile statului. Probabil va mai trece o vreme până când vor fi modificate formularele tipizate pntru declaraţii, formulare şi cereri, în mod special în relaţia cu ANAF. Însă declaraţiile depuse electronic sunt în continuare semnate cu semnătura electronică.

Suntem o ţară în care etica de business nu reprezintă o garanţie, iar până când cuvântul dat şi strângerea de mână vor avea valoare, vom folosi ştampila şi vom sufla în iaurt în continuare.

Ce spune textul ordonanţei care „elimină“ ştampila (Ordonanţa nr. 17/ 2015, publicată în Monitorul Oficial 540 din 20 iulie 2015):

„Art. V (1) Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum şi entităţile fără personalitate juridică nu au obligaţia de a aplica ştampila pe declaraţii, cereri sau orice alte documente depuse la instituţiile sau autorităţile publice.

(2) Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum şi entităţile fără personalitate juridică nu au obligaţia de a aplica ştampila pe documente sau orice alte înscrisuri emise în relaţia dintre acestea.

(3) La data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe se abrogă toate prevederile legale referitoare la obligaţia aplicării ştampilei de către persoanele şi entităţile prevăzute la alin. (1) şi (2).“

Sursa: Zf.ro

 

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Abonează-te la newsletter!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top