Dilema începutului de an pentru 400.000 de români: PFA sau microîntreprindere? Avantaje şi dezavantaje

În ultima vreme este întrebarea de tip shakespearian şi pe mulţi dintre cei ce citesc aceste rânduri îi frământă şi nu îi lasă să doarmă noaptea.

În calitate de consultant, mă consider răspunzătoare moral şi să dau un sfat: trebuie analizat fiecare caz în parte şi stabilite priorităţile fiecărui caz în parte.

Sunt multe articole scrise în ultimele două luni, iar generalizarile lasă şi mai mult sentimentul de confuzie.

Dacă ar fi să încep cu o concluzie, aceasta ar fi: solicitaţi un consultant bun, care să vă analizeze cazul şi să vă ajute să luaţi cea mai bună decizie.

Simulările trebuie făcute la cifra de afaceri estimateă pentru anul in curs, precum şi la cuantumul cheltuielilor directe sau indirecte, salarii şi taxe salariale.

Din punct de vedere fiscal, la prima vedere pare avantajat SRL-ul, faţă de PFA, dar nu în toate cazurile. Se exclud activităţile de consultanţă, care nu se impozitează ca micro.

Costurile de înfiinţare PFA sunt semnificativ mai mici decât costurile de înfiinţare a unei microîntreprinderi (250 lei versus 1.000 lei).

Costurile de administrare PFA de către o firmă de contabilitate sunt mai mici decât costurile de administrare ale unui SRL. Putem compara 100 lei pe lună în cazul unui PFA cu 500 lei în cazul unui SRL. Sunt convinsă că puteţi găsi mai ieftin, dar fără asigurarea răspunderii, aşa că recomand mare atenţie şi asumarea riscului.

Răspunderea PFA este similară cu răspunderea administratorului în cazul SRL-ului, deci nu avem diferenţe, ambii răspund în solidar dacă au făcut inegalităţi.

În cazul PFA-urilor cu normă de venit (cele mai uzitate sunt în zona IT sau taxi) diferă foarte mult în funcţie de judeţul în care sunt înregistrate, deci să nu generalizăm.

Avantaje PFA

–          Poţi tine singur contabilitatea, cu asumarea riscului de rigoare

–          Poţi dispune de bani încă de la încasare

–          Dacă ai un domeniu de activitate care se încadrează la norma de venit, poţi fi avantajat

–          Contribuţia la pensia integral e o opţiune

Avantaje Micro

–          Impozit mai mic, cu aspectele menţionate mai sus (vezi categoriile de cheltuieli deductibile)

Dezavantaje PFA

–          Taxe mai mari faţă de micro

–          Atenţie câtor clienţi factureţi şi dacă activitatea poate fi reîncadrată de către ANAF ca activitate dependentă şi de natură salarială (dacă e doar o formă de plată salarială)

Dezavantaje Micro

–          Nu se aplica în cazul consultanţei

–          Banii încasaţi pot fi atribuiţi doar după închiderea primului an financiar şi repartizaţi în dividende, însă se pot găsi soluţii

–          Ai nevoie de servicii contabile şi de bună calitate

–          E nevoie să te angajezi ca să fii asigurat în sistemul de sănătate

Dacă sunt mai multe avantaje sau dezavantaje de o parte sau alta, vă rog să nu le luaţi în considerare doar ca număr, ci vă recomand să le analizaţi ca valoare şi prioritate pentru dumneavoastră.

Sunt multe variabile, iar acesta nu este un subiect a fi tratat simplist.

Până la urmă, timpul şi efortul au traducerea tot în bani.

Sursa: Zf.ro

 

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp

Abonează-te la newsletter!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top